Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Nemzetközi Kémiai Torna

2022. augusztus 29.
Meridián


2022. augusztus 16. és 21. között Budapesten került megrendezésre az 5. Nemzetközi Kémiai Torna. A versenyen a Hungarian Team Red csapatkapitányaként vett részt Saracco Lucio, 12.C osztályos tanulónk.

A Kémiai Torna egy angol nyelvű tudományos vitaverseny középiskolás diákok számára, akik csapatokban versenyezve próbálnak meg 12 nyílt végű feladatra megoldást találni. A csapatoknak nemcsak prezentálniuk kell a megoldásaikat, hanem vita keretében meg is kell azt védeniük a rivális csapatok és a szakmai zsűri kérdéseire válaszolva, illetve más csapatok megoldásaiban megtalálniuk a gyenge pontokat.

A versenyt egy év járványügyi kihagyás után 2021-ben online rendezték meg, idén pedig Magyarország vállalta a szervezés feladatát. A Kémiai Torna történetében először jutott be mindkét magyar csapat a döntőbe, és számos rekordot megdöntöttek, többek között a legmagasabb egy forduló alatt elért pontszám rekordját.

Végül a Hungarian Team Green 3., a Lucio által vezetett Hungarian Team Red pedig 2. helyezést szerzett. Lucio az egyéni abszolút első helyezést is megszerezte, a legmagasabb egyéni pontszámmal a verseny története során.

A magyar csapatok felkészítésének vezetője és a verseny egyik főszervezője is egy volt apáczais diák, Botlik Bence volt.


Nemzetközi Kémiai Torna

A versenyről a HVG oldalain is megjelent egy cikk Magyar sikerek a Nemzetközi Kémia Tornán címmel.

Botlik Bence