Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Felvételi

4 évfolyamos felvételi hírek

Segítünk Önnek! Használja a jobb oldali görgetősávot vagy az egerének görgőjét a hírek felett állva a régebbi hírekhez való görgetéshez!

Irány az Apáczai! verseny történelem szóbeli időpontok

2021. november 26.

2021. december 6. (hétfő)
13.45: Cheng Xuan, Tóth-Maros Ádám
14.15: Rottenbacher Benjamin, Balla Barnabás

2021. december 7. (kedd)
14.30: Ke Tiany, Forgács Dániel
15.00: Szabó Róza, Mázi Júlia Anna

2021. december 8. (szerda)
14.30: Szigeti Ákos, Földessy Edvárd
15.00: Toldy-Schedel Emma, Tomasits Mihály

A versenyzők 15 perc felkészülési idő után kb. 10-12 percben beszélnek az adott témáról. A szóbeli tételeket ezen a lapon tettük közzé az Irány az Apáczai! verseny történelem szóbeli szakaszban.


A fizikaverseny pótlása

2021. november 26.

Tisztelt Felvételizőink!

Az elmaradt „Irány az Apáczai!” írásbeli fizikaversenyt 2021. december 6-án, hétfőn 14.30-kor tartjuk meg. Ezúttal nem kérünk regisztrációt. Aki szívesen megméretteti magát, várjuk szeretettel 14.15-re az iskolába. Ha valakinek az új időpont akadályba ütközik, de mindenképpen szeretne részt venni, jelezze a jankovics@apaczai.elte.hu címen Jankovics László igazgatóhelyettesnek.


Apáczai nyílt délután

2021. november 24.

Diákjaink 2021. november 26-ára (péntek) játékos nyílt délutánt szerveznek az érdeklődő felvételizőknek. A részvétel nem kötött az alábbi kérdőív kitöltéséhez, de szeretnének egy minél élvezhetőbb és dinamikusabb programot lebonyolítani, és ebben a válaszok sokat segíthetnek.

Kérdőív »


Tájékoztatás a nyílt napokra érkező vendégeinknek

2021. november 19.

Mindannyiunk biztonsága érdekében az épületben tartózkodók számára a maszkviselés kötelező. Köszönjük együttműködésüket!

A gyülekezési hely minden esetben iskolánk második emeleti színházterme, a tájékozódást és az órák helyszínére jutást diák közreműködőink segítik. A délutáni szülői tájékoztatókat is a színházteremben tartjuk, a szüleikkel érkező érdeklődő gyerekek számára lehetőséget biztosítunk, hogy iskolánk diákjaival beszélgessenek a tájékoztató ideje alatt.

Kellemes, élményekben gazdag itt-tartózkodást kívánunk!


Nyílt napok, élményórák és szülői tájékoztató regisztrációja

2021. november 9.

Elindult a regisztráció a nyílt napokra, élményórákra és a szülői tájékoztatóra (kérjük, erre is regisztráljanak) az alábbi linken:

http://reg.apaczai.elte.hu/nyilt/register


Később indul a nyílt napok regisztrációja

2021. november 8.

Kedves Szülők, Diákok! Technikai okok miatt sajnos csak kedden délután 4 óra körül tudjuk indítani a nyilt napos regisztrációt. A fennakadásért elnézésüket kérjük, megértésüket köszönjük!


Apró változás az Irány az Apáczai! versenyen

2021. november 5.

Apró változtatásokat kellett eszközölni az Irány az Apáczai! versenyünkön (kémia, biológia–kémia), amelyről lejjebb görgetve minden információt megtalál a verseny szétnyitható dobozában sárga színnel kiemelve. (Ha ebben a hírben nem látja a sárga színű kiemelést, akkor töltse újra az oldalt a megfelelő ikonnal úgy, hogy közben a SHIFT billentyűt is lenyomva tartja (asztali gép esetén), vagy törölje a böngészési előzményeket és frissítse az oldalt (mobileszköz esetén).)


Irány az Apáczai! verseny

2021. október 12.

A 8. osztályba járó diákok figyelmébe ajánljuk az Irány az Apáczai! versenyünket, amelyről lejjebb görgetve minden információt megtalál.


Felvételi tájékoztató

2021. október 11.

Elkészült a felvételi tájékoztató, lejjebb görgetve olvashatják (Miért hozzánk?, Hogyan hozzánk?), de le is tölthetik az oldal aljáról a Letöltések közül.


„2+1” Irodalmi és Filmes Verseny

2021. szeptember 29.

A négy évfolyamos osztályainkba felvételiző diákok figyelmébe ajánljuk a „2+1” Irodalmi és Filmes Versenyünket, amelyről lejjebb görgetve minden információt megtalál.


Kedves Felvételizők!

2021. augusztus 24.

A négy évfolyamos osztályainkba felvételiző diákoknak szóló összes információnkat itt, ezen a lapon osztjuk meg. Kérjük, kövessék nyomon a frissítéseket azáltal, hogy rendszeresen ellátogatnak erre a lapra! Sok sikert kívánunk a felkészüléshez!

A négy évfolyamos osztályokba felvételizőknek nem szervezünk felvételi előkészítőt.


További tartalomért görgessen lejjebb!

A felvételi rendje

2021. november 2. (kedd)
jelentkezési határidő a „2+1” Irodalmi és Filmes Versenyre e-mailben
2021. november 5. (péntek) 14.00
„2+1” Irodalmi és Filmes Verseny első forduló (írásbeli)
2021. november 17.
jelentkezési határidő az Irány az Apáczai! versenyre
2021. november 8-19.
regisztráció a nyílt napokra
2021. november 20. (szombat) 9.00
Irány az Apáczai! verseny biológiából és kémiából, élményórák
2021. november 22. (hétfő) 17.30
szülői tájékoztató a négy évfolyamos osztályainkról
2021. november 22. (hétfő)
Irány az Apáczai! verseny matematika (14.30) és fizika (15.30)
2021. november 24. (szerda) 14.30
Irány az Apáczai! verseny történelem
2021. november 22-25.
nyílt napok
2021. november 29.
Irány az Apáczai! verseny történelem szóbeli beosztása honlapunkon
2021. december 3. (péntek)
a központi írásbeli felvételi vizsgára való jelentkezés határideje
2021. december 4. (szombat) délelőtt
„2+1” Irodalmi és Filmes Verseny döntője (szóbeli)
2021. december 6. (hétfő) 14.30
Irány az Apáczai! verseny fizika írásbeli
2021. december 6. (hétfő) 14.45-től
Irány az Apáczai! verseny történelem szóbeli
2022. január 22. (szombat) 10.00
központi írásbeli felvételi
2022. január 27. (csütörtök) 14.00
központi írásbeli felvételi pótnap
2022. február 18. (péntek)
a középiskolai jelentkezési lapok leadási határideje
2022. február 24. (csütörtök)
négy évfolyamos szóbeli ponthatárok és vizsgabeosztás honlapunkon
2022. március 1-7. (kedd-hétfő)
négy évfolyamos szóbeli felvételi meghallgatások
2022. március 16. (szerda)
ideiglenes felvételi rangsor a honlapunkon
2022. március 21-22. (hétfő-kedd)
a tanulói adatlapok esetleges módosítása
2022. április 22. (péntek)
a felvehető tanulók listáját közzétesszük a honlapon

A teljes 4 évfolyamos felvételi tájékoztató letölthető a Letöltések közül a lap alján.

Iskolánkról

Gimnáziumunk fennállása óta egyetemi gyakorlóiskola, az ország egyik legjobban teljesítő középiskolája. Kiemelt feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást, melyen belül magas színvonalú oktatással segítjük gimnazistáink egyetemre, főiskolára való felkészülését. Érettségiző tanítványaink döntő többségben a legrangosabb magyarországi egyetemeken (SE, BCE, BME, ELTE, stb.) folytatják tanulmányaikat és közel 100%-uk felvételt nyer az általa választott felsőfokú intézménybe. Az utóbbi néhány évben egyre többen színvonalas külföldi egyetemekre is bekerülnek (Oxford, Cambridge, Edinburgh, Delft, MIT, UCL). A középiskolai versenyeken diákjaink évről évre nagy sikerrel szerepelnek, a legrangosabbnak tekintett Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen már szinte minden tárgyból jutott döntőbe diákunk. A legtehetségesebbek a nemzetközi diákolimpiákon is megmérkőznek, sokszor dobogós eredményt érnek el

Iskolánkban hat és négy évfolyamos képzés zajlik. Négy évfolyamos osztályainkban a magyarországi gimnáziumok közül elsők között indítottunk speciális tantervű osztályokat, amelyekben a diákok már kilencedik osztálytól emelt óraszámban sajátíthatják el a tagozat jellegének megfelelő tantárgyak ismeretanyagát. Négy tagozatunk profilja (természettudományi, matematika-fizika, biológia és humán) azt is lehetővé teszi, hogy tizenegyedik osztálytól bármely más továbbtanulási irányhoz választhassanak emelt szintű képzést a diákok.

Gimnáziumunk – a budapesti középiskolák között csaknem egyedülálló módon – 1971 óta saját kollégiumot tart fenn az iskola épületében, ahol 80 vidéki vagy határon túli tanuló kényelmes elhelyezését és nyugodt tanulását tudjuk biztosítani 4 és 6 ágyas szobákban.

Nevelési-oktatási programunk célja a négy évfolyamos osztályokban, hogy a választott tagozat profiljához tartozó tantárgyakból emelt óraszámban, kis létszámú tanulói csoportokban professzionális tudásra tegyenek szert a tanulóink, amely komoly előnyt jelent számukra a továbbtanulásban, és tovább fokozza érdeklődésüket az adott terület iránt. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra mind a tanórákon, mind a szakkörökön. A magas szintű szaktárgyi tudást az alapkompetenciák fejlesztésével érjük el. Fontos számunkra, hogy tanulóink magas szinten tanuljanak idegen nyelveket, ezért a tagozatos osztályokban két idegen nyelvet oktatunk a kerettantervi óraszámokhoz képest magasabb óraszámban. A nyelvi választékot az angol, német, francia, olasz, latin, orosz nyelvek adják. Nyelvvizsga-előkészítő és nyelvi érettségire felkészítő szakkört is kínálunk, de szakkör keretében van lehetőség spanyol, portugál, román és eszperantó nyelv tanulására is. Diákjaink a nemzetközi cserekapcsolatokkal, tanulmányi kirándulásokkal idegen nyelvi környezetben is gyakorolhatják megszerzett tudásukat.

A sok energiát kívánó felkészülést ellensúlyozzák a diákönkormányzat és a kollégák által szervezett szabadidős programok, megteremtve a kulturált szórakozás, illetve szabadidő-eltöltés kereteit, alkalmat adva a közösségi életre: filmestek, sportéjszakák, tanulmányi és természetjáró kirándulások, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Diákjaink számos sportolási lehetőség közül választhatnak: kosárlabda szakkör, futóklub, túrakör, pingpong, jóga, sakk. A Tisza melletti saját táborunk a nyári szünetben várja a diákokat. Minden évben megszervezzük saját sítáborunkat.

Iskolánkban alapítvány (Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány) is működik, amely lehetőségéhez mérten támogatja diákjaink utazásait, a táborozást, tanulmányi ösztöndíjjal motiválja a legjobb eredményeket elérőket, és a hátrányos anyagi helyzetben lévő családok gyermekeinek anyagi segítséget nyújt.

A teljes 4 évfolyamos felvételi tájékoztató letölthető a Letöltések közül a lap alján.

Felvételi tájékoztató

Négy évfolyamos osztályok

A 2022/2023. tanévben iskolánkban két négy évfolyamos osztályt indítunk, amelyekben speciális tantervű csoportokat (tagozatokat) szervezünk. Ezekbe az osztályokba az ország egész területéről várjuk a 8. osztályt végzett tehetséges diákokat.

Matematika–fizika tagozat
Tervezett létszám: 17 fő
A szóbeli vizsga tárgyai: matematika és fizika

Természettudományi tagozat
Tervezett létszám: 17 fő
A szóbeli vizsga tárgya: kémia

Biológia tagozat
Tervezett létszám: 17 fő
A szóbeli vizsga tárgyai: biológia és kémia

Humán tagozat
Tervezett létszám: 17 fő
A szóbeli vizsga tárgyai: magyar és történelem

Iskolánkban a tagozatos osztályokban két idegen nyelvet oktatunk. Első idegen nyelvként tanulóink angol, kellő létszámú jelentkező esetén német (haladó szintű) nyelvet tanulnak. A felvett tanulók számára nyelvi felmérést tartunk, hogy az első idegen nyelvet ki-ki a maga szintjén tanulhassa.

A második idegen nyelv oktatása kezdő szintről indul. Angol, német, olasz, francia, latin és orosz nyelvet oktatunk órarendi keretek között, de szakköri szervezésben lehetőség van portugál, román, török, eszperantó, spanyol nyelv tanulására is. A második idegen nyelvi csoportokat részben az igények felmérése, részben a tantárgyfelosztás adta keretek szerint alakítjuk ki. A biológia tagozaton a szaknyelv majdani megsegítése miatt ajánljuk a latin nyelv tanulását.

Szülői tájékoztató és nyílt napok

Az érdeklődők számára szülői tájékoztatót tartunk 2021. november 22-én (hétfőn) 17.30 órától gimnáziumunk II. emeleti színháztermében, ahol az igazgatóság és szaktanárok részvételével, a leendő osztályfőnökök bemutatkozásával általános tudnivalók ismertetése mellett készséggel válaszolunk a felvételi eljárással és iskolánkkal kapcsolatban felmerülő kérdéseikre is.

2021. november 22. és 25. között (hétfőtől csütörtökig) 9–15 óráig iskolánkban nyílt napokat tartunk. Ennek során a tanulók és szüleik megtekinthetik különféle tanulócsoportjaink előre meghirdetett óráit, illetve élményórákon vehetnek részt, utóbbit csak a vendég gyerekeknek tartják iskolánk tanárai.

Minden nap 8.30-tól várjuk az érdeklődőket a második emeleti színházteremben egy rövid, az aznapi tudnivalókról szóló tájékoztatóra. A tantermekben korlátozott számú látogatót tudunk fogadni, ezért az óralátogatásra kizárólag a honlapunkon elérhető regisztrációs rendszerünk használatával lehet jelentkezni 2021. november 8-án 8.00 órától november 19. éjfélig, családonként összesen legfeljebb három tanórára. Iskolánk csengetési rendjéről itt tájékozódhatnak: http://www.apaczai.elte.hu/?menu=csengetesi_rend

Az aktuális járványügyi rendelkezések határozzák meg az iskolánkban való tartózkodás rendjét, erről a honlapunkon fogjuk tájékoztatni kedves vendégeinket.

A felvétel rendje

A négy évfolyamos osztályokba felvételizőktől a központi írásbeli feladatlap megírását kérjük mindkét tárgyból: matematikából és magyar nyelvből. A felvételi eljárás második fordulójában szóbeli meghallgatást tartunk, melynek ponthatárát kizárólag a központi írásbeli eredmények alapján határozzuk meg.

Írásbeli vizsga

A központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje: 2021. december 3. (péntek)

A felvételiző jelentkezését a központi írásbeli vizsgára a központilag kiadott jelentkezési lapon bármelyik írásbeli vizsgát szervező iskolába (így hozzánk is) közvetlenül benyújthatja. A jelentkezési lapot az Oktatási Hivatal honlapjáról lehet letölteni.

FIGYELEM! Ez csak a központi felvételire való jelentkezésre szolgál; nem azonos a középiskolai jelentkezési lappal!

A központi írásbeli időpontja: 2022. január 22. (szombat) 10.00 óra.

A központi írásbeli felvételi vizsga pótnapja (csak indokolt, előre egyeztetett esetben vehető igénybe): 2022. január 27. (csütörtök) 14.00 óra.

FIGYELEM! Az írásbeli vizsgáról nem küldünk külön értesítést vagy behívót! A honlapunkon folyamatosan tájékoztatjuk a jelentkezőket az eseményekről.

Kérjük a felvételizőket, hogy személyazonosságuk ellenőrzése céljából a felvételi vizsgára hozzanak magukkal fényképes igazolványt!

A kijavított dolgozatok eredményéről szóló igazolás átvételére és igény szerint a dolgozatok megtekintésére 2022. január 28-án (pénteken) 8-16 óráig lesz lehetőség. A javítással kapcsolatos esetleges fellebbezéseket 2022. január 31-én (hétfő) 16 óráig nyújthatják be írásban a gimnázium titkárságán. Fellebbezni kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén lehet.

Jelentkezés a középiskolába: a jelentkezési lap kitöltése

A középiskolai jelentkezés határideje: 2022. február 18. (péntek)

Iskolánkba jelentkezni csak központilag, az Oktatási Hivatal honlapján lehet: https://www.oktatas.hu

A jelentkezési lap kitöltéséhez szükséges adatok:

Iskolánk OM azonosító kódja: 035229
Neve: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium
Címe: 1053 Budapest, Papnövelde utca 4-6.
Telephely kódja: 001

A tagozatok kódjai:

0001: matematika–fizika
0002: természettudományi
0003: biológia
0004: humán

A jelentkezési lapon kell még megjelölni:
– a választott első idegen nyelvet: angol vagy német (a német csak haladó szintű lehet)

Kérjük, a jelentkezési lapon MINDENKÉPPEN adjanak meg szülői e-mailcímet, mert a felvételi eredményről elektronikus úton küldünk tájékoztatást!

A jelentkezési lapokat ki kell nyomtatni, aláírni, és a központi írásbeli vizsga Értékelő lapjával együtt eljuttatni hozzánk személyesen vagy postai úton.

Bizonyítványmásolatot nem kérünk a jelentkezési laphoz.

Szóbeli meghallgatás

A jelentkezési lapok beérkezése után tagozatonként ponthatárt állapítunk meg. Kizárólag a jelentkezők központi írásbeli vizsgaeredményeit vesszük figyelembe, tagozatonként súlyozva a két feladatlap eredményét. (Lásd alább.) A ponthatárt elérő tanulók vesznek részt a szóbeli vizsgán. Ezen a beszélgetésen a jelentkezőknek a választott tagozat által megkívánt tantárgyakban való jártasságát vizsgáljuk, és tanulási, művelődési szokásaikra, egyéb adottságaikra is kíváncsiak vagyunk.

A ponthatárt és a szóbeli vizsgák beosztását 2022. február 24-én (csütörtökön) este tesszük közzé honlapunkon.

A szóbeli vizsgákat 2022. március 1-től március 7-ig (keddtől hétfőig) szervezzük, a követelményeket honlapunkon olvashatják.

Kérjük, a felvételizők hozzanak magukkal fényképes igazolványt személyazonosságuk igazolásához!

Felvételi eredmények

Az ideiglenes felvételi jegyzéket (a felvételi rangsort) 2022. március 16-án (szerdán) tesszük közzé honlapunkon. A sorrend elkészítésekor a felvételi összpontszám a mérvadó.

A felvételi összpontszám megállapítása (elérhető maximális pontok)

MATEMATIKA–FIZIKA, TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS BIOLÓGIA tagozatokon:
Írásbeli
matematika feladatsor: 50 pont
magyar nyelvi feladatsor: 25 pont
Szóbeli: 25 pont
Hozott pontok: 10 pont

HUMÁN tagozaton:
Írásbeli
matematika feladatsor: 25 pont
magyar nyelvi feladatsor: 50 pont
Szóbeli: 25 pont
Hozott pontok: 10 pont

A hozott pontszám kiszámítása (mindegyik tagozaton): a 7. tanév végi és a 8. félévi osztályzatok összege a következő öt tantárgyból, osztva 5-tel. Az öt tantárgy: magyar nyelv és irodalom (átlagolva), matematika, történelem, idegen nyelv és a természettudományi tantárgyak közül az, amelyikből a legjobb eredményt érte el a felvételiző.

2022. április 22-én (pénteken) megkapjuk az Oktatási Hivataltól a felvételt nyert tanulók listáját. E-mailben értesítjük a felvételizőket, a listát közzétesszük a honlapunkon.

Ismételten felhívjuk figyelmüket arra, hogy nem áll módunkban levélben értesíteni a felvételizőket a vizsgák időpontjairól, ezért kérjük Önöket, kísérjék figyelemmel az iskolánk honlapján megjelenő információkat! Minden, a felvételivel kapcsolatos időpontról készséggel adunk tájékoztatást telefonon is, a +36-1/461-4518-as számon.

A felvételi eljárás időrendje

jelentkezési határidő a „2+1” Irodalmi és Filmes Versenyre e-mailben: 2021. november 2. (kedd)
„2+1” Irodalmi és Filmes Verseny első forduló (írásbeli): 2021. november 5. (péntek) 14.00
regisztráció a nyílt napokra: 2021. november 8–19.
jelentkezési határidő az Irány az Apáczai! versenyre: 2021. november 17.
Irány az Apáczai! verseny biológiából és kémiából, élményórák: 2021. november 20. (szombat) 9.00
szülői tájékoztató a négy évfolyamos osztályainkról: 2021. november 22. (hétfő) 17.30
nyílt napok: 2021. november 22–25.
Irány az Apáczai! verseny matematika (14.30) és fizika (15.30): 2021. november 22. (hétfő)
Irány az Apáczai! verseny történelem: 2021. november 24. (szerda) 14.30
Irány az Apáczai! verseny történelem szóbeli beosztása honlapunkon: 2021. november 29.
központi írásbeli felvételi vizsgára jelentkezés határideje: 2021. december 3. (péntek)
„2+1” Irodalmi és Filmes Verseny döntő (szóbeli): 2021. december 4. (szombat)
Irány az Apáczai! verseny végeredménye honlapunkon: 2021. december 9. (csütörtök)
Irány az Apáczai! verseny ünnepélyes díjátadó: 2022. január 3. 17.00
központi írásbeli felvételi: 2022. január 22. (szombat) 10.00
központi írásbeli felvételi pótnap: 2022. január 27. (csütörtök) 14.00
középiskolai jelentkezési lapok leadási határideje: 2022. február 18. (péntek)
négy évfolyamos szóbeli ponthatárok és vizsgabeosztás honlapunkon: 2022. február 24. (csütörtök)
négy évfolyamos szóbeli felvételi vizsgák: 2022. március 1–7. (kedd–hétfő)
ideiglenes felvételi rangsor (honlapunkon): 2022. március 16. (szerda)
a tanulói adatlapok esetleges módosítása: 2022. március 21–22. (hétfő–kedd)
a felvételt nyert tanulók listáját közzétesszük a honlapon: 2022. április 22. (péntek)

Irány az Apáczai! verseny az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban az általános iskolák 8. osztályos tanulói számára

Szeretettel meghívunk minden 8. osztályos diákot az Irány az Apáczai! versenyre, melyet az iskola munkaközösségei szerveznek. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyes kategóriák díjazottjai – amennyiben tanulmányaikat gimnáziumunk adott tagozatán folytatnák – maximális szóbeli felvételi pontszámot érnek el. A versenyekre felkészítő feladatgyűjtemény elérhető az iskola portáján, illetve kérésre – különösen vidékiek számára – postán is eljuttatjuk. Ára 1500 Ft, plusz 500 Ft postaköltség, aki postán kéri. (Postai megrendelést a titkar@apaczai.elte.hu címen kérhetnek. Az összeget (2000 Ft) alapítványunk számlájára szíveskedjenek támogatásként utalni, s az átutalásról szóló igazolást a megrendeléshez csatolni. Alapítványunk számlaszáma: Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány 10404089-49535554-54491018.)

Regisztráció: 2021. október 20.–2021. november 17.
http://verseny.apaczai.elte.hu

Eredményhirdetés: 2021. december 9-én (csütörtök) a honlapon.
Díjátadó ünnepség: 2021. január 3-án (hétfőn) 17:00 órakor a színházteremben.

matematika: 2021. november 22. (hétfő) 14.30
A verseny egy írásbeli fordulóból áll, amelynek keretében 60 perces, az általános iskolai tananyagra épülő feladatlapot oldanak meg a versenyzők matematikából.

fizika: 2021. november 22. (hétfő) 15.30
A verseny egy írásbeli fordulóból áll, amelynek keretében 60 perces, az általános iskolai tananyagra épülő feladatlapot oldanak meg a versenyzők fizikából. Időpontja. Ha valaki csak fizikából szeretne versenyezni, az elkezdheti 14:30-kor, a matematikával egy időben).

történelem: 2021. november 24. (szerda) 14.30
A verseny egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll. A szóbeli forduló december 6. és 8. között lesz, pontosabb információt majd az írásbeli eredmények ismeretében tudunk adni, és a honlapon fogjuk közölni a tudnivalókat 2021. november 29-én. A szóbeli tételcímeket november 15-ig rakjuk ki a honlapra.

Az írásbeli forduló IV. Károly, az utolsó magyar király 100 évvel ezelőtti visszatérési kísérletéről, illetve uralkodási időszakáról szól.

Az írásbeli tesztfeladat az alábbi háttéranyagokból áll össze:

1. Az általános iskolai történelemtankönyvek leckéi: Az első világháború az Osztrák-Magyar Monarchia szemszögéből, illetve a magyar történelem 1916-1921 közötti időszaka.

2. Három cikk/tanulmány
Maczó Ferenc: IV. Károly király és Zita királyné koronázása: http://epa.oszk.hu/03100/03122/00002/pdf/EPA03122_rubicon_2017_1-2_090-097.pdf
Fiziker Róbert: IV. Károly békekísérletei: http://www.grotius.hu/doc/pub/TYKHXI/2014-06-29_fiziker_robert_iv-karoly-bekekiserletei.pdf
Tarján M. Tamás: IV. Károly második visszatérési kísérlete: https://rubicon.hu/kalendarium/1921-oktober-20-iv-karoly-masodik-visszateresi-kiserlete

3. Az alábbi kisfilm megtekintése és a lényeges információk kigyűjtése: Trónfosztott királyság - Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete (Országház Filmműhely)

kémia: 2021. november 20. (szombat) 9.00
A verseny egy írásbeli fordulóból áll, amelynek keretében az általános iskolai tananyagra épülő feladatlapot oldanak meg a versenyzők kémiából. 11.00 órától (és nagy érdeklődés esetén 12.30-tól is) egy kísérletekben gazdag „élményórán” ismerkedhetnek meg az érdeklődők az iskola kémiaoktatásával.

biológia–kémia: 2021. november 20. (szombat) 9.00
A verseny egy írásbeli fordulóból áll, amelynek keretében 2×45 perces, az általános iskolai tananyagra épülő feladatlapot oldanak meg a versenyzők biológiából és kémiából. 11.00 órától a biológia tagozatról hallhatnak előadást a versenyen részt vevők és az érdeklődők.

„2+1” Irodalmi és Filmes Verseny
A részleteket a „2+1” Irodalmi és Filmes Verseny felhívásában találják meg.

Eredményes készülést kívánunk és szeretett várjuk a versenyzőket!

Javítókulcs »

Versenyfelhívás

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a 2021/2022-es tanévben is meghirdeti az országos „2+1” IRODALMI ÉS FlLMES VERSENYT.

A VERSENY ANYAGA: Két kijelölt olvasmány és egy kijelölt film. A versenyen a művek ismerete, értelmezése és a köztük lévő összefüggések feltárása kerül a középpontba.

A VERSENY CÉLJA: Az élményszerű befogadás és műértés fejlesztése, az írásbeli és szóbeli megnyilatkozások színvonalának emelése, valamint a magyar irodalom tantárgyban kiemelkedő teljesítményre képes tanulók tehetséggondozása.

A VERSENYZŐK ÉLETKORA: Részt vehetnek az általános és középiskolák 8. évfolyamos tanulói.

A VERSENY MENETE:

· Az első forduló 120 perces zárthelyi dolgozat írása (segédeszköz használata nélkül). A fordulóból a legjobb eredményt elérő tanulók juthatnak tovább. A döntést a beküldött dolgozatok összehasonlításával a versenybizottság hozza meg.

· A szóbeli feladatokból álló döntő – előreláthatólag – 15-20 diák részvételével zajlik. A végső sorrend a két forduló összesített pontszáma alapján alakul majd ki.

A KIJELÖLT OLVASMÁNYOK ÉS A KIJELÖLT FILM:

RAY BRADBURY: FAHRENHEIT 451
GEORGE ORWELL: 1984
TRUMAN SHOW (1998, rendezte: Peter Weir)

NEVEZÉSI DÍJ: nincs.

LEBONYOLÍTÁS:

1. A nevezést 2021. november 2-ig kérjük továbbítani e-mailben, címünk: irodfilmverseny@gmail.com. A tanuló és a felkészítő tanár neve és e-mailcíme mellett kérjük, jelöljék meg az írásbeli helyszínét is: a dolgozat megírható a tanuló iskolájában, de megírható ugyanígy az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium épületében is.

2. Az első forduló 2021. november 5-én, pénteken, 14.00 órai kezdettel kerül megrendezésre. A külső helyszínen írásbelizők feladatlapját a felkészítő tanár e-mailcímére küldjük el a verseny reggelén. A javítókulcs másnap, november 6-án reggel 8 órától lesz letölthető a honlapunkról (erről az oldalról). Az iskolánkban megírt dolgozatokat az Apáczai magyartanárai javítják, a többi dolgozat javítására és pontozására a felkészítő tanárokat kérjük fel.

3. A külső helyszínen megírt és a megadott ponthatárt elért dolgozatokat kérjük legkésőbb 2021. november 16-ig eljuttatni az alábbi címre: „2+1” Irodalmi és Filmes Verseny – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium – 1053 Budapest, Papnövelde u. 4-6.

4. A továbbjutásról 2021. november 26-ig e-mailben értesítjük a versenyzőket.

5. A szóbeli döntő időpontja: 2021. december 4. (szombat) délelőtt.

6. Az eredményhirdetés módjáról, színhelyéről és idejéről a későbbiekben – és az aktuális járványhelyzet ismeretében – küldünk értesítést.

DÍJAZÁS: A két forduló alapján legjobb eredményt elért tanulók az oklevél mellett könyvjutalomban részesülnek. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kategória díjazottjai – amennyiben tanulmányaikat gimnáziumunk humán tagozatán folytatnák – maximális szóbeli felvételi pontszámot érnek el.

A LEBONYOLÍTÁSÉRT FELELŐS: AZ ELTE APÁCZAI CSERE JÁNOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉGE, A VERSENY FŐSZERVEZŐJE: DR. CZÉH ZOLTÁN. ELÉRHETŐSÉGE: czeh.zoltan@apaczai.elte.hu, +36302885318

Szóbeli: a 7.-es és 8.-os évfolyam tananyagán alapul, a versenyzők szóbeli tételeket húznak az alábbi témák közül. A szóbeli során a versenyző a tétellapon szereplő források beépítésével foglalja össze a témáját.

1. Az ipari forradalom második szakaszának feltalálói és találmányai.

2. A kiegyezés; és az új dualista állam jellemzői.

3. Az első világháború jellegzetességei, hadviselő felek. Magyarország az első világháborúban.

4. A Párizs környéki békék. A trianoni békediktátum.

5. A kommunista diktatúra a Szovjetunióban.

6. Nemzetiszocializmus Németországban.

7. A Horthy-korszak kezdete. Bethlen István miniszterelnöksége.

8. A revíziós politika sikerei 1938 és 1941 között.

9. A második világháború kezdete és első évei. Fordulat a világháború menetében.

10. Magyarország a második világháborúban: a hadba lépéstől a német megszállásig.

11. A kétpólusú világ kialakulása, a hidegháború kezdete. A kettéosztott Európa főbb jellemzői.

12. A kommunista diktatúra Magyarországon. Mindennapi élet a Rákosi-rendszerben.

A szóbeli időpontja: 2021. december 6. 14.45-től (a részletes beosztást hamarosan közzétesszük)
4 évfolyamos felvételi tájékoztató (letölthető változat) Letöltés  
Mintatételek a szóbelihez Letöltés