Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Siker a Nemzetközi Kémiai Tornán

2021. augusztus 27.
Meridián


2021. augusztus 20. és 25. között rendezték meg a 4. Nemzetközi Kémiai Tornát, a bizonytalan helyzet miatt online formátumban.

Magyarországot két csapat is képviselte a versenyen, a Hungarian Team Red és a Hungarian Team Green, utóbbinak három apáczais tagja is volt, Ambrus Barbara (csapatkapitány), Papp Marcell, és Saracco Lucio. A Hungarian Team Green abszolút 3., a Hungarian Team Red pedig abszolút 4. helyet ért el versenyen. A Torna alapvetően csapatverseny, azonban a legjobb egyéni eredményt elért diákokat is díjazzák. Idén minden eddiginél több tanulónk egyéni díjazásban részesült, Bogner Marcell abszolút 2., Seitz Erik 3., Debreczeni Dorina 4., Saracco Lucio 5., Papp Marcell pedig 9. helyezést ért el. Így összesítésben továbbra is Magyarország a Torna történetének legsikeresebb résztvevője, a csapatversenyben összesen hét éremmel.

A Nemzetközi Kémiai Torna egy angol nyelvű tudományos vitaverseny, amelyen a csapatoknak 12 nyílt végű kémiai problémára kell megoldást találnia, majd a nemzetközi fordulón a megoldását előadnia és megvédenie más csapatok oppozíciójától, illetve a többi csapat megoldásaiban megtalálni a gyenge pontokat. A diákok a nyár folyamán intenzív felkészítőn vehettek részt, amely egy egyhetes felkészítő táborból, illetve szombatonként egész napos foglalkozásokból állt. A felkészítők többnyire egyetemi hallgatók, a Torna korábbi résztvevői. A verseny során a teljes magyar delegáció Sopronban tartózkodott, ahol egy kiváló hangulatú hetet töltöttünk el együtt.

Az idei eredmény mögött igazi apáczais csapatmunka is rejlik. Ugyanis nem csak három apáczais diák volt tagja a delegációnak, hanem három volt apáczais felkészítő is (Kozák András, Mészárik Márk, és jómagam), illetve a magyarországi főszervező, Kiss Andrea tanárnő is az Apáczaiban töltötte a tanítási gyakorlatát. Továbbá, az iskola a kezdetek óta támogatja a diákjai részvételét a versenyen.

Az 5. Nemzetközi Kémiai Torna a terveink szerint jövőre Budapesten lesz megrendezve. A téli válogatóra várjuk a jelentkezését minden érdeklődő diáknak, aki egy remek csapat tagjaként szeretne izgalmas tudományos problémákra megoldást találni!

A verseny honlapja: http://ichto.org/en

Hír a Tudományos Olimpikonok Facebook oldalon: https://www.facebook.com/tudomanyosolimpikonok/photos/a.967658256680954/4328201857293227


Siker a Nemzetközi Kémiai Tornán

A képen a piros és zöld magyar csapatok, illetve fehérben a felkészítők, a soproni Sörházdombi Kilátón

Botlik Bence Béla
a csapatok felkészülésének vezetője
volt apáczais diák