Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Disputatábor Agárdon

2021. augusztus 5.
Meridián


Idén, egy hosszabb kihagyás után, újra megrendezésre került a disputatábor, ezúttal Agárdon. Ezen nagyjából 20 másik apáczais társaságában vettünk részt mi ketten (Barankai Márton és Beke Marcell), illetve egy-két külsős diák is velünk tarthatott. A rövidke négynapos tábor minden napján volt program bőven, de azért a pihenésre is jutott idő.

Az első napon a már minden táborból kihagyhatatlan ismerkedős/névtanulós játékok foglaltak helyet, megfűszerezve azért némi bemelegítő vitával. Ezenkívül berendezkedtünk, pihentünk és beszélgettünk. Délután megérkeztek a tábor díszvendégei, a veterán apáczais disputások. Ők kisebb foglalkozásokat tartottak: meséltek a disputás élményeikről, különböző technikákról és a kritikus gondolkodás fontosságáról.


Disputatábor Agárdon

Másnap délelőtt tovább folytatódott a társalgás, itt már konkrét vitaformátumokról is tanultunk, valamint elsajátíthattuk a tökéletes cáfolás mesterségét. Délután egy jó hangulatú, humoros közösségi vita (képviseleti vita) után kettő helyi civil szervezet vezetőjével találkoztunk. Velük beszélgettünk a Velencei-tó kiszáradásáról, a környezetvédelemről és egyéb fontos lokális ügyekről. Érdekes volt a két nézőpont és a közöttük lévő ellenmondás felfedezése.

Harmadik nap a tanult vitaformátumokból kettőt (Karl Popper, World Schools) a gyakorlatban is kipróbálhattunk. A fárasztó versenyviták után nagyon sok pozitív visszajelzést és építő kritikát kaptunk a bíróktól. A viták rengeteg témával kapcsolatos tudást, retorikai tapasztalatot és ami legfontosabb, barátokat adtak, mert a véletlenszerűen összeválogatott csapatok tagjai akarva-akaratlanul a hosszú felkészülés és a közös küzdelem alatt jól megismerték egymást.

Utolsó nap pedig leugrottunk az éppen újra megnyitott strandra, de előtte még Tóth László tanár úr meghívott bennünket egy hatalmas fagyizásra.

Ezalatt a pár nap alatt egy nagyon jó közösség jött létre a tapasztalt és az újonc disputások között. Sokat társasoztunk, beszélgettünk és röhögtünk együtt. Nagy élmény volt mindenki számára, így reményeink szerint jövőre is megrendezésre kerül majd a tábor.

Számomra egy jobb; kritikusabb világnézetet, egy jó közösségbe való tartozást és rengeteg tapasztalatot adott ez az emlékezetes pillanatokban gazdag pár nap.

Barankai Márton és Beke Marcell