Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Gyermekvédelmis segítségnyújtás a járvány idejére

2020. március 25.
Meridián


Olyan élethelyzetbe kerültünk mindannyian, ahol a felmerülő problémákra nincsenek még kész válaszaink. Talán az alábbiak néhány támpontot adhatnak. Fogadják szeretettel.

Kedves Szülők és Diákok!

A koronavírus járvány az egész korábbi életformánkat felborítja, és ez önmagában is igen erős stresszforrás. Nem elég, hogy rettegünk a vírusfertőzéstől, de emellett teljesen megváltozik a napi életvezetésünk, megváltoznak a kapcsolattartási-, tanulási- és munkamódjaink. Túl sok új szokást és megküzdési módot kell kialakítanunk egyszerre. A szokásos viselkedési rutinjaink elvesztésének kellemetlensége mellett sokaknak komoly egzisztenciális nehézségekkel is szembe kell nézniük. A mostani nehézségek mindenkit sújtanak – gyakorlatilag az egész világot. A fertőzés bárkit elérhet, a korlátozások mindenkit érintenek, ezért mindenkinek érdeke, hogy mindent megtegyen a fertőzés elterjedése és annak következményei ellen.

A kialakult helyzetben természetes, hogy mindenki valamelyest szorong. A szorongást két tényező generálja:

1. a veszélyforrás sok szempontból ismeretlen,
2. nincsenek az ilyen jellegű veszély kezelésére eszközeink,

ezért mindkét tényező esetében javítani kell a hatékonyságunkat.

Gyermekvédelmi szakemberként szeretném felajánlani segítségemet addig is, amíg a diákok távol vannak az iskolától, otthonukban online tanulnak. A jelenleg kialakult helyzetben nem tudják közvetlenül elérni sem a pszichológust, sem a gyermekvédelmi felelőst, ezért fordulok most levélben Önökhöz.

Gondolom, a legtöbb diák az osztályfőnökével tartja a kapcsolatot, aki probléma esetén tud jelezni felém. Szeretnék egy telefonos elérhetőséget, illetve egy e-mail címet megadni, és bátorítom Önöket, hogy keressenek közvetlenül is, és megpróbálok segítséget nyújtani. Telefonon minden hétköznap 16-18 óra között a rendelkezésükre állok, e-mailjeimet pedig naponta többször is olvasom. Tartom a kapcsolatot mind az iskolapszichológusainkkal, mind a védőnővel, illetve a külsős gyermekjóléti intézményekkel és szakemberekkel. Szükség esetén azonnal tudok jelezni feléjük, ez nem igényel személyes iskolai jelenlétet.

Minden jót kívánva:

Horváth Kornélia
német vezetőtanár és gyermekvédelmi felelős
Telefon: +36309148453
E-mail: nellicsillag@gmail.com

Iskolánk szociális munkásától, aki a Belvárosi Gyermekjóléti Szolgálatnál dolgozik főállásban az alábbi tájékoztatást kaptam:

Home office-ban vagyunk, közben felváltva teljesítünk ügyeletet a központban.

Telefonon, e-mailben elérhetőek vagyunk minden intézményünk számára, ha szükség van ránk személyesen is meg tudunk jelenni.

Horváth Ákos
óvodai és iskolai szociális segítő
Telefon: +36202039465
E-mail: horvath.akos@belvaros-szocialis.hu

Az alábbiakban mellékelek egy listát, amelyet pszichológusok állított össze és azoknak a segítő szakembereknek (pszichológusoknak, pszichiátereknek, mentálhigiénés szakembereknek) az elérhetőségeit tartalmazza, akik vállalták, hogy a koronavírus krízise kapcsán önkéntes, ingyenes és online (vagy telefonos) segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulóknak.

Akut segítség, önkéntesek:
http://pszi.hu – Pro bono – Önkéntes pszichológiai segítők a koronavírus COVID-19 járvány kapcsán
https://segitohalo.hu/temak-lista/covid19 – Önkéntes pszichológiai segítők
116-111 – Kék Vonal ingyenes és anonim lelkisegély-vonala gyerekek és 24 év alatti fiatalok számára
116-000 – Kék Vonal ingyenes és anonim lelkisegély-vonala szülők, hozzátartozók vagy szakemberek számára, ha egy gyermek érdekében szeretnének konzultálni
116-123 – Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, krízisben hívható ingyenes lelkisegély

Tájékoztató anyagok:
http://mpt.hu/2020/03/17/pszichologiai-vonatkozasu-kerdesek-es-valaszok-a-koronavirussal-kapcsolatban

Segédanyag szülőknek:
https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/2020/03/11/kenyszer_vakacio?fbclid=IwAR37TmTq0ENaYbT7nU4JadvUWnxvBjjN3DGmh6bmAl_XJt5oEuxW7G9msJs
https://7koznapi.blog.hu/2020/03/15/gyakorlati_tippek_szuloknek_a_bezartsag_okozta_feszultseg_enyhitesere
?fbclid=IwAR2ahv5EEWLH8KmopqspBTJ6MfcXWQdKSxMEyGw1_wr58Z36ZX8EkaR1TXQ