Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Lovagtábor

2019. május 28.
Meridián


Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

A csoport nagy érdeklődéssel hallgatta végig Illisz Ákos előadását a lovagkorról, a lovagi fegyverzetről, de persze a legjobban az kötött le minket, amikor a középkori hadiviseletet meg is foghattuk, illetve – mint például a sisak esetében – fel is próbálhattuk. A láncing sokunk fantáziáját magával ragadta és remek képek is készültek arról, ahogyan többen is örömmel viseljük az igen nagy súllyal bíró vasköpenyt. Ezek közül több ki is került a Meridián Instagram-oldalára. De a lovagi életnek nem csak ezen szakaszával ismerkedhettünk meg. Utolsó este lovagiasan szembe kellett néznünk a félelemmel, amikor az erdőben tettünk egy éjszakai túrát, ami nagyon izgalmasra sikerült. A kilátás is csodálatos volt a lámpákkal megvilágított falura.

Első este egy modern lovagkori filmet néztünk meg, ami az elején nagyon lekötötte a társaságot, de a végére már kevesen figyeltek, mivel eléggé elfáradtunk a nap végére a délelőtti templom-, illetve várlátogatásoktól, amik igen érdekesek és egyben lenyűgözőek voltak. Ezúton is köszönjük ezt a csodálatos programot Koronczainé Nagy Ágnes tanárnőnek, aki rengeteg energiát ölt bele ebbe a programba. De nem csak ezt az egy programot szervezte a tanárnő. Tőle származott az a remek ötlet is, hogy a tábor alatt szerzett lovagi ismereteink alapján alkossunk lovagrendeket, amihez eredettörténetet is találjunk ki, amit aztán a tábor után bemutattunk társainknak. Bár az elején nem túl sok lelkesedést mutattunk a feladat iránt, de a tábor alatt megbarátkoztunk vele, és az előadás előtt már igen jó hangulatban teltek a próbák. Igaz, az előadásoknál nem pont a komolyságra mentünk, hanem inkább arra, hogy jól érezzük magunkat, de azért látszott, hogy odafigyeltünk a tábori napokban, és az ott tanult ismereteinkhez mérten próbáltuk megalapítani a rendjeinket, és azok történeteit.

A tábor lovagi része komoly előmunkálatokat vett igénybe, ugyanis a tanárnő felügyelete alatt néhány órán már nekikezdtünk a varrásnak. A tanárnő nagyon lelkesen állt hozzá ehhez a feladathoz is. A tábor második napján például íjászatra invitált minket. Aznap még Vass Miklós tanár úr vezénylése alatt fizikai kísérleteket végeztünk, Tóth László tanár úr segítségével lovagi verseket költöttünk és Tóth Attila tanár úr fakardozni tanított minket. De persze minden lovagnak kell a kikapcsolódás, ezért a lovagi programok mellett például számháborúval és gofrisütéssel múlattuk az időt. De amikor éppen nem volt semmi program, akkor tollasoztunk, csocsóztunk és jobban megismerkedtünk az évfolyamtársainkkal. A szaktanárok mindig figyeltek arra, hogy ne unatkozzunk, például Minich Eszter tanárnővel utolsó reggel jógáztunk, ami bár könnyűnek tűnt, de megmozgatta a csapatot, és Vass Miklós tanár úr is figyelt arra, hogy mindig legyen mit csinálnunk. Például rendszeresen ajánlott fel nekünk sportprogramokat, és a buszút alatt is szívesen beszélgetett velünk.

Összességében minden tanár kivette a részét a programokból, de külön köszönet jár a két osztályfőnöknek, mivel Koronczainé Nagy Ágnes tanárnő rengeteg programot szervezett nekünk és Tóth Attila tanár úr remek fényképeket készített. Bár a két osztály az elején még kissé idegenkedett egymástól, de a tábor végére már igen összebarátkozott.


Képgaléria

Hegyesi Adél