Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Beszámoló a ballagási ünnepségről

2018. május 21.
Meridián


2018. május 5-én búcsúztunk négy végzős osztályunktól. Az ünnepség az ELTE Jogi Kar Aulájában volt.

A tizenegyedikesek nevében Svéd Dávid 11.C osztályos tanuló búcsúztatta el a ballagókat.

A tizenkettedikes évfolyam nevében két osztály ballagóinak gondolatait is meghallgattuk. Elsőként a 12.B osztály hölgykoszorúja búcsúzott, Bernhardt Noémi, Stern Lili, Blunck Antónia és Osvay Róza, majd a 12.A osztályból Gyűrűs Boldizsár.

Ezt követően Salga Imre igazgató úr köszöntötte a ballagókat és osztályfőnökeiket egy-egy személyes emlék felidézésével.

A ballagó évfolyam a tanulmányi versenyeken is megállta a helyét már 9. és 10. évfolyamosként: Tűz Boglárka 9.-ben 1., 10.-ben 2. helyezést ért el az Ábel Jenő latinversenyen, Botlik Bence 9-esként 2., 10-esként 3. helyen végzett az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen. Rákos András Dominik 10. évfolyamon 1. lett a Less Nándor Földrajz Tanulmányi versenyen, és 2. a Lóczy Lajos Országos Földrajzi Versenyen. Ugyanezeken a versenyeken Kovács András Félix a 3. helyen végzett.

Nemzetközi szinten Botlik Bence ért el kimagasló eredményt: 9. évfolyamosként a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián 3. helyezést, 10-esként elnyerte a Nemzetközi Mengyelejev Kémiaverseny bronz, illetve az Európai Uniós Természettudományos Diákolimpia ezüst fokozatát.

11. évfolyamon Tűz Boglárka, Vas Viktória és Zrupkó Eszter 3. helyen végzett a Curie Környezetvédelmi emlékversenyen, ugyanebben az évben Bekker Zsófia, Béres Adél, Kaltenecker Bálintés Kamasz Klaudia megnyerte a Kreatív Történelem tanulmányi versenyt. Botlik Bence a moszkvai International Chemistry Tournament döntőjében első helyet szerzett.

OKTV helyezést először Tűz Boglárka ért el 10. évfolyamosként: a latin nyelvi versenyben 5. helyen végzett.

A következő évben már többen a döntőbe jutottak, és az alábbi előkelő helyezéseket érték el:

kémia II. kategória: Botlik Bence 1. helyezés
latin nyelv: Tűz Boglárka 4. helyezés
földrajz: Rákos Dominik 6. helyezés
történelem: Kovács András Félix 15. helyezés
matematika II. kategória: Mihályházi Péter 24. helyezés
földrajz: Kolonics Benedek 37. helyezés

12. évfolyamon folytatták a sikerek halmozását az OKTV-én:
mozgóképkultúra és médiaismeret: Németh Anna 1. helyezés
kémia oktv II. kategória: Botlik Bence 1. helyezés
földrajz: Kovács András Félix 5. helyezés
latin nyelv: Tűz Boglárka 12. helyezés

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány kuratóriuma 2007-ben úgy határozott, hogy Művészeti Díjat hoz létre, amelyet minden évben azok a végzős diákok kaphatnak meg, akik jelentős teljesítményt nyújtottak különféle művészeti ágakban. A díj odaítéléséről az Alapítvány kuratóriuma dönt iskolánk tanárainak javaslatai alapján, és dr. Karkus Zsoltot, a kuratórium elnöke adta át a plakettet és az emléklapot az idei díjazottnak.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány Művészeti Díját idén két végzős tanuló érdemelte ki: Németh Anna a 12.B osztályból, aki első helyen végzett a mozgóképkultúra és médiaismeret OKTV-n. Szintén Művészeti Díjat vehetett át Kamasz Klaudia 12.D osztályos tanuló, aki lelkesen dekorálta az iskola épületének szabad felületeit, tervezőmunkáját dicsérik többek között az iskolaújság, valamint számos rendezvényünk plakátjának és meghívójának tervezése és elkészítése.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítványa 2010 óta jutalmazza a sport terén legjobb teljesítményt elért ballagó diákot is. Az idei tanévben a Jubileumi Alapítvány Sport Díját Mészáros Viktor Ixion 12.D osztályos ballagó kapta, aki az elmúlt 6 évben sikerrel képviselte iskolánkat a kerületi, budapesti és országos atlétika, duatlon és triatlon diákolimpiákon. Legszebb eredményeit triatlonban érte el. Sikerrel szerepelt nemzetközi versenyeken is. 2017-ban a Triatlon Junior Európa Kupán 5. helyezést ért el. A budapesti középiskolák számára megrendezett Atlétika Kupákon a testnevelő tanárok mindig számíthattak rá az egyéni és váltóverseny számokban. A történelmi váltófutásokon rendszeresen tagja volt az apáczais fiú csapatnak. Viktor apáczais diákként mindvégig sikerrel egyeztette össze a tanulást a sporttal. Az idei budapesti atlétika diákolimpián – 3 héttel az érettségi előtt – apáczais színekben utoljára még bronzérmet szerzett 3000 méteren és kivívta a részvételt az országos döntőre. Példamutató szorgalmával, kitűnő tanulmányi eredményével példakép lehet minden apáczais diák számára!

Az iskola igazgatója minden évben különdíjban részesíti azt a tanulót, aki a gimnáziumi évek során aktívan részt vett a diákönkormányzat munkájában, és kiemelkedően sokat tett az iskolai közösségért. Ebben a tanévben ezt a különdíjat a 12.D osztályos Rákos Dominik vehette át.

Az iskola igazgatója úgy döntött, hogy ebben az évben két tanulót elismerő oklevéllel tüntet ki. A díjat a humán területen, különösen a latin nyelvben elért kimagasló versenyeredményeiért Tűz Boglárka 12.B osztályos tanuló, a reál területen elért, főleg kémiában kiemelkedő versenyeredményeiért Botlik Bence 12.A osztályos ballagó tanuló vehette át.

Az Apáczai Gimnázium tantestülete 1975-ben alapította iskolánk legrégebbi és legrangosabb díját, az Apáczai Emlékérmet. Az érmet minden évben – a tantestület döntése alapján – a gimnázium egy tanára és egy diákja veheti át, immár hagyományosan a ballagási ünnepségen.

A nevelőtestület döntése értelmében az Apáczai Emlékérem tanári díjazottja a 2017/2018. tanévben Kalásziné Ványi Klára vezetőtanár. A tanárnő a díjat az Apáczai Napok nyitóünnepségén vette át.

A Gimnázium tantestülete minden évben megszavazza az Apáczai Emlékérmet egy ballagó diáknak is. A tantestület véleménye alapján a 2017/2018. tanévben az Apáczai Emlékérem díjazottja Gyűrűs Boldizsár 12.A osztályos tanuló.


Beszámoló a ballagási ünnepségről

Boldizsár 2014 szeptembere óta koptatja patinás intézményünk padjait a matematika-fizika tagozat kiemelkedő tanulójaként.

Talentumáról a műveltségi versenyen elért első helyezésekor kaptunk benyomást, és noha felvételt nyert a természettudományi tagozatra is, ő a matematikát és a fizikát választotta.

Kilencediktől kezdve számos tanulmányi versenyen képviselte eredményesen iskolánkat, állhatott dobogón egyéniben, vagy csapatban. Ide tartoznak – a teljesség igénye nélkül – az Arany Dániel Matematikaversenyek döntői, részvétel a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjén, a komoly hagyományokra visszatekintő Náboj Matematika és Fizika Csapatversenyek, több OKTV, Bólyai Matematika Csapatversenyek, KockaKobak Országos Matematikaverseny vagy a Mikola Sándor Országos Fizika Verseny.

Harmadmagával készített projektmunkája a kvázi kristályok témakörében bekerült Középiskolai Kémiai Lapok 2017-es évfolyamának második számába. Boldizsár tízedikes korában kutatásokat folytatott a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában piezoelektromos energia újrahasznosítás témakörében, mely projektjével részt vett a SciChallenge nemzetközi versenyén is.

Évről évre fellépet először szólóban, később zenekart szervezve a karácsonyi koncerteken, valamint az Apáczai napokon. 2017-es produkciójuk elismeréseként meghívást kaptak a Szülők-Nevelők Báljára, és ami legalább ekkora elismerés, felléphettek az Utcabálon az iskola szerte népszerű Pamela Anderson Band előzenekaraként, ahol nem csak hangszeres tudásáról, hanem énekesi ambícióról is meggyőződhettünk.

Humán érzékenysége megnyilvánulásaként 9-ben megnyerte, 11-ben második lett az iskolai szavalóversenyen. Tavaly Boldizsár eredeti, és személyes gondolataival búcsúztattuk a ballagókat, örök élményt nyújtva ezzel nekik.

Bizonyítványa szinte minden évben kitűnő volt, és eközben a legkülönfélébb tantárgyakból (pl. angol, német, testnevelés, történelem, matematika, fizika) kapott dicséretet. Előrehozottan tett emelt szintű érettségi vizsgát – kitűnő eredménnyel – informatika és angol nyelv tantárgyakból.

Mivel ötéves kora óta rendszeresen sportol, már az első évtől kezdve állandó tagja volt az iskolai függeszkedő csapatnak, osztálytársaival elindultak a SPAR Budapest Maraton váltón, valamint a Gerecse 50 teljesítménytúrát is sikeresen végigcsinálták. Boldizsár rendszeresen szervez túrákat, melyek igen népszerűek osztálytársai körében.

Egyre komolyabb érdeklődése a fizika tantárgy terén végül azt eredményezte, hogy 2017 tavaszától tagja lett a Magyar Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiai Csapatnak. A Thaiföldön megrendezett Világversenyen nemzetközi csapat arany érmet szerzett, mint a magyar csapat legsikeresebb tagja. Eredménye elismerése képen Miniszterelnöki Ösztöndíjban részesült.

Személyisége, kitartása, céltudatossága, szerénysége, emberi tartása példaértékű diáktársai számára is. Tanulmányait, a világ egyik vezető kutatóegyetemén, az Imperial College London fizika szakán tervezi folytatni.

Ballagás 2018, 12.A #apibackstage #apáczai #apáczaigimnázium #apáczaigimi #api #meridián #meridiánapaczai

Meridián (@meridianapaczai) által megosztott bejegyzés,


Ballagás 2018, 12.B #apibackstage #apáczai #apáczaigimnázium #apáczaigimi #api #meridián #meridiánapaczai

Meridián (@meridianapaczai) által megosztott bejegyzés,


Ballagás 2018, 12.C #apibackstage #apáczai #apáczaigimnázium #apáczaigimi #api #meridián #meridiánapaczai

Meridián (@meridianapaczai) által megosztott bejegyzés,


Ballagás 2018, 12.D #apibackstage #apáczai #apáczaigimnázium #apáczaigimi #api #meridián #meridiánapaczai

Meridián (@meridianapaczai) által megosztott bejegyzés,


Bakos Györgyi