Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Aktuális

Beszámoló a 2023. évi Szilárd Leó országos Fizikaverseny döntőjéről

2023. május 17.
Meridián


Idén is sikeresen térhetett vissza az apáczais csapat a Pakson rendezett XXVI. Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjéről.

A tavalyi év után, idén másodjára nyerte el az Apáczai a legeredményesebb iskolának járó Marx György vándordíjat – ha jövőre harmadszor is sikerül megismételni ezt az eredményt, a vándordíj szobra véglegesen a gimnáziumot illeti. (Korábban csak egyszer volt ilyen sikerre példa!)

A döntőbe két tizenkettedikes diákunk jutott be, akik az I., azaz a Senior kategóriában versenyeztek.

A versenyen a következő eredmények születtek:

Senior 3. helyezés: Hajós Balázs 12.C
Senior 2. helyezés: Nemeskéri Dániel 12.B (komplex)

Felkészítő tanáraik: Zsigri Ferenc, Deák Márta és Gyertyán Attila

A Senior kategória győztese Budai Csanád Gyula, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákja volt, a tanári Delfin-díjat idén Horváth Norbert tanár úr (Baár-Madas Gimnáziun) vehette át.

Iskolánkban már hagyomány a modern fizikáról szóló szakkör, amelynek e versenyre való felkészítés is a célja. A következő tanévtől ezt két szinten, kezdőknek és haladóknak is hirdetik Szentivánszki és Zsigri tanár urak, akik szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A verseny döntőjének hagyományosan az atomerőművet kiszolgálni hivatott Energetikai Technikum és Kollégium adott helyet 2023. április 21-23. között. A versenyzők és kisérőik pénteken meglátogatták a paksi atomerőművet: megtekinthették az erőművi gyakorlócsarnokot, az irányítószobát és a szekunder-körben is rövid sétát tehettek. Másnap reggeltől délutánig tartott a verseny, ami a megszokott elméleti és mérési fordulón kívül egy számítógépes szimulációs gyakorlatot is tartalmazott. Végül vasárnap a megoldások ismertetésével és eredményhirdetéssel zárul a verseny. A szponzorok támogatásának hála a szállás, étkezés és a teljes program ingyenes volt a verseny résztvevőinek.


Hajós Balázs, Szentivánszki Soma és Nemeskéri Dániel

Az idei évben a sugárkezelésről készült szimulációs program, amiben a diákok különböző típusú és erősségű sugárforrásokkal ismerkedtek meg, majd ezekkel kellett adott pozícióban elhelyezett daganatokat roncsolni, illetve figyelni arra közben ne okozzanak nagyobb kárt a páciensnek. A szervezők így emlékeztek meg Szilárd Leó születésének 125. évfordulójáról, aki sikeresen tervezte meg saját sugárkezelését.

A mérési fordulóban ismertelen összetételű műtrágya kálium-oxid tartalmát kellett Geiger-Müller-számláló segítségével meghatározni.

Sokak szomorúságára az elméleti fordulóban kisebb hangsúly volt a speciális relativitáselméleten, illetve a kvantummechanikán, azonban a szokásos radioaktivitásról szóló (pl. szekuláris radioaktív egyensúly) problémák nem maradtak el.

A versenyről és az elnyert díjról a https://www.szilardverseny.hu weboldalon olvashatnak bővebben.


A győztes csapat a Marx György vándordíjjal

Nemeskéri Dániel
Szentivánszki Soma János (kísérőtanár)